Image

Creatievelingen hebben de toekomst; zorg voor jezelf!

Judith de Rijke

Coach voor creatievelingen

’Als coach breng ik jou tot de kern van wie je bent en wat jij nodig hebt om het beste uit jezelf te halen. Ik combineer een intuïtieve manier van coachen met scherpe analyses en veilige confrontaties; veranderen kán zolang je een probleem maar liefdevol en zonder vooroordeel benadert.

Ik werk niet vanuit standaard coachingsmodellen en heb een zwak voor complexiteit, zwarte schapen, extraverte denkers, hoogbegaafden, chaoten, hoog sensitieven, onaangepasten, angstigen, ADD'ers, ADHD'ers, autisten, dyslecten, gevoeligen, creatieven, straatvechters en buitenbenen … Voel jij je thuis in dit rijtje en heb je behoefte aan een levens- en/of loopbaancoach die vertrouwd is met het creatieve brein en en het creatieve werkveld? Dan moet je mij hebben!

Van stagnatie naar dynamiek en daadkracht

Als kind was ik een dromer. Ik herinner me hoe ik op de rand van de zandbank stond; handen in de zakken, kijkend naar andere kinderen die met veel lawaai en bontgekleurde jassen over het schoolplein renden. Ik wilde meedoen! Maar hoe? Omdat ik het niet wist deed ik mijn ogen dicht en vloog al dromend de wereld over. Rond mijn 18e ging ik naar de toneelschool.

Als theatermaker was ik als een vis in het water. Maar wanneer ik, – omdat er van alles moest – , mijn creativiteit onder druk zette, liep ik vast: toneelstukken die wel vijftig versies kenden, voorstellingen waaraan ik te lang bleef prutsen, de chaos in mijn huis als ik door hyperfocus alles behalve dat éne project uit mijn handen liet vallen (ongeopende post, manden vol was, een afgesloten telefoon), de verlammende angst als ik moest netwerken, de duizenden ideeën die door mij heen raasden en geen uitweg vonden. Wat zat daar verdomme allemaal op mijn schouders?!

Perfectionisme, mezelf verliezen in details, hyperfocus, niet denken in (kleine) stappen, HAAST, een grote gevoeligheid naast een dominante ratio en een Spartaanse aanpak, niet kunnen kiezen, veel moeten, de angst iemand voor het hoofd te stoten, het gevoel ANDERS te zijn, de neiging me aan te passen. En dan de optelsom van al die eigenschappen! Dus hoewel ik in de ogen van anderen succes kende (werk, talent, vrienden, kinderen, man, huis) werd ik me er steeds bewuster van dat het me onvoldoende lukte dat waar ik voor stond, hoe ik mijn leven vorm wilde geven, in de wereld te zetten.

Toen barstte de inwendige bom en ik liet alles uit mijn handen vallen. Blijkbaar lukte het mij niet meer om aan mijn eigen eisenpakket te voldoen. Mijn IK was het zat zijn best te doen, zich aan te passen. Wat een chaos, wat een OPLUCHTING. Ik zocht een coach en leerde beter naar mijn grenzen te luisteren. Ik kreeg inzicht in mijn behoeften, talenten, blokkades, en begreep dat ik de dingen waar ik mee behept ben (perfectionisme, een grote gevoeligheid, gedetailleerdheid, hyperfocus) niet langer moest ontkennen. Om te leven zou ik de optelsom die ik was moeten aanvaarden. Gelukkig lukte het om mijn creativiteit snel weer aan de praat te krijgen; ik maakte reusachtige kleden, schreef toneelstukken, korte verhalen. Maar ook nam ik de tijd voor het verlies van mijn vader, kocht een hond, maakte wandelingen, bracht meer tijd door met mijn gezin en verzorgde onze tuin.

Hoe zou het zijn, dacht ik toen, als ik alles wat ik geleerd heb met 'soortgenoten' zou delen? Toen de bom ontplofte vond ik wel een coach, maar niet één die creatieve processen, mijn werk, mijn wereld kende. Daar had ik destijds – eigenlijk gedurende mijn hele carrière! - behoefte aan gehad. Ik besloot een coachopleiding te gaan volgen (acteurs en theaterstudenten begeleiden vond ik altijd al fantastisch) en ik merkte dat dit werk me veel voldoening gaf. Ik volgde nog wat cursussen en ontwikkelde ondertussen een coachingsvorm die ik, naast coachtechnieken, vooral baseerde op mijn levens- en theaterervaringen. Zo kon ik met alles wat ik meegemaakt had, écht iets bijdragen! Er ontstond een nieuwe droom: met mijn man kocht ik een huis in Spanje dat we opknapten, het prachtige Casa Roca (creatievelingen kunnen er een verblijf combineren met werken, coaching en/of yoga) en in Den Haag zette ik mijn coachingspraktijk Roca Coaching op. Met beide projecten geef ik nu vorm aan mijn missie: creatievelingen begeleiden om het maximale uit hun leven, werk, en talent te halen. Zo doe ik waar ik goed in ben én wat ik leuk vind; ik deel mijn kennis en ervaring rondom creatieve processen (en het leven dat daar bij hoort) en zorg er met mijn coaching voor dat (geblokkeerde) creatievelingen (her)ontdekken wie ze zijn, wat ze willen, en wat ze nodig hebben, zodat zij zich minder eenzaam voelen, sneller in beweging komen en hun vleugels uitslaan.

Image
Image

Wat voor coach ben ik?

Bij het coachen laat ik me leiden door jouw vraag en mijn intuïtie. Mijn mensenkennis is groot en ik beschik over een sterk analytisch vermogen en een oplossingsgericht brein. Ik breng supersnel orde aan in jouw chaos en leer jou hoe jij hetzelfde kunt doen. Ik dring eenvoudig door tot kern van een probleem; zo kom jij snel tot nieuwe inzichten en komt het veranderingsproces soepel op gang. Ik zie altijd en overal mogelijkheden en oplossingen en schrik er niet voor terug jou te confronteren en van advies te voorzien.

Door mijn kennis, ervaring en persoonlijkheid, voel jij je veilig en begrepen. Ik ben gedreven, empathisch, en ik neem alle tijd voor jou. Ik geloof in ambacht maar ook in flow, improvisatie en creativiteit. Ik hou van humor, sta met twee benen op de grond en combineer positiviteit met daadkracht. Ik hou van mensen en van mijn werk; het coachen brengt mij veel inzicht en voldoening.

Persoonlijk

In mijn vrije tijd wandel ik langs de zee of door de bergen en ik zing (tot schaamte van mijn kinderen). Ik lees graag en divers en luister muziek. Ik speel (beginnend) piano, geniet van kunst, beoefen yoga en ga regelmatig naar het theater, de film, het café een goed restaurant. Ik hou van Spanje, surrealisme, van lachen tot ik erbij neerval, en ik neig naar intens. Ik ben een denktank, een improvisator en een doorzetter. Ik heb (last van) hyperfocus, mateloosheid en zit vol tegenstrijdigheden.

Mijn man, drie kinderen, familie, vrienden en ook mijn hond, zijn erg belangrijk voor mij. Ook ben ik graag alleen. Ik heb de pest aan teveel regels, smakken, loos lawaai en geneuzel. Ik ben geboren en getogen in Zeeland en voel me tot op de dag van vandaag een verstedelijkt polderwezen met zeeklei in haar haren. Ik woonde in Middelburg, Maastricht, Amsterdam, Londen en scharrel nu alweer tien jaar rond in Scheveningen; dicht bij vis, zee en duinen.

Heb je vragen of wil je een (gratis) kennismakingsgesprek? Bel of mail me en we maken een afspraak. Verkennend wat heen en weer mailen kan ook: judithderijke@rocacoaching.nl 06-16852729.

Image

Opleidingen

VWO-diploma, één jaar Toneelacademie Maastricht, één jaar theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, diploma Regie Opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, coachingsdiploma Post HBO registeropleiding Coachen met ziel en zakelijkheid van Blankestijn & Partners, Transformational Presence coachingscertificaat, workshop familieopstellingen aan het Hellinger Instituut.

Image
Image
Image
Image
Image

Referenties

Studio Den Haag

Roca Coaching beschikt over een eigen coachingsstudio in een prachtig monumentaal pand middenin het historische hofkwartier in een van de oudste straten van Den Haag. Je kunt er -naast rust en aandacht- altijd op een kopje koffie of thee rekenen. Eens in de week werkt Judith een dag in Zeeland.

Adres (alleen op afspraak)
Roca Coaching studio
Juffrouw Idastraat 11
2513 BE Den Haag